13e startplaats voor de 24 Heures

Racing Team Nederland vertrekt vanaf de 13e startpositie in de LMP2-klasse van de 86e 24 uur van Le Mans.

De laatste kwalificatiesessies in Le Mans werden donderdagavond gekenmerkt door talrijke incidenten, ongelukken en uiteindelijk ook regenbuien. Racing Team Nederland wist in die chaotische, soms zelfs onderbroken twee sessies de snelste rondetijd van woensdag nog wel iets te verbeteren, en claimde onder de streep de 13e startplaats in de LMP2-klasse.

Giedo van der Garde: “We zijn blijven werken aan de afstelling van de auto en in Q2 pakte dat eerst niet goed uit. Zo gingen we van P10 naar P14.
“Voor Q3 bouwden we de auto weer om en daarmee pakten we nog een plek terug. Daarna was het door alle incidenten op de baan en de regen gedaan met de kwalificatie.
“Met een ideaal rondje hadden we hier wellicht in de top tien gestaan, maar het is goed zo; we staan pal tussen de andere Dallara’s en dat geeft wel aan dat we het maximale uit de auto hebben gehaald. De startpositie is bovendien niet cruciaal; het gaat erom dat we straks een goede auto in de race hebben.”

Frits van Eerd: “Ik ben tevreden. Dit was een enerverende dag met veel spektakel op en naast de baan, maar wij hebben weinig problemen gehad. Natuurlijk wil je altijd nóg sneller en dat had wellicht ook wel gekund, maar ik vind onze startpositie prima zo.
“We staan in onze klasse iets verder naar voren dan vorig jaar en we doen voorlopig niets onder voor de andere Dallara’s. Bovendien hebben we technisch amper problemen gehad. Ik kijk uit naar de race!”

Jan Lammers: “Ik heb vandaag amper kunnen rijden helaas, maar het gaat hier natuurlijk om de race. Als je uit de problemen weet te blijven, komt de race vaak vanzelf naar je toe en in ons geval rijd je dan al snel de top tien in.
“Eerst maar eens de zondagochtend halen en dan kijken we wat de stand is.”

Vandaag (vrijdag) is een rustdag, met vanavond de rijdersparade door de oude stad van Le Mans, een traditie die zo’n 100.000 mensen trekt.

De race start zaterdag om 15:00 uur en zal circa 285.000 toeschouwers trekken. RTL7 en Eurosport zenden in Nederland de 86e 24 uur van Le Mans live uit op televisie.