5e plaats in 6 Hours of Silverstone

Racing Team Nederland heeft in de 6 Hours of Silverstone de 5e plaats behaald in de LMP2-klasse.

Daarmee scoorde het enige Nederlandse team wederom punten voor het wereldkampioenschap en verstevigde zo de 5e positie in de tussenstand van het WK-klassement voor LMP2-teams.

Frits van Eerd en Giedo van der Garde reden de Dallara P217 op zaterdag tijdens de kwalificatiesessie naar de 5e startpositie in de LMP2-klasse.
Tijdens de tumultueuze start vocht Giedo zich knap naar de 2e plaats en handhaafde zich in de top drie tot hij na anderhalf uur het stuur overgaf aan Frits.
Door een spin in de slotfase van de kwalificatiesessie had Racing Team Nederland één van de vierenhalve sets banden verspeeld die elk LMP2-team in de race mag gebruiken.
Frits moest daarom in de race noodgedwongen anderhalf uur zien te voltooien op een set banden waarvan er twee al door Giedo gebruikt waren in zijn eerste twee stints.
Door het onvermijdelijke tijdverlies op die praktisch versleten banden viel Racing Team Nederland terug naar de 7e plaats, waarna debutant Nyck de Vries instapte.
Op het “banden vretende” Silverstone managede de 23-jarige Fries zijn nieuwe set op magistrale wijze en hij reed de Dallara de top 5 weer in.

Giedo van der Garde nam de slotfase voor zijn rekening en kreeg als opdracht bijna twee uur vol te maken op de laatste set nieuwe banden.
Hoewel de 4e plaats in zicht kwam, moest Giedo behoedzaam de banden sparen en stelde de 5e plaats en daarmee 10 WK-punten veilig.

Dat resultaat betekende de negende finish van Racing Team Nederland in de negen races die het team tot dusver heeft gereden sinds het debuut begin 2017.
Het was tevens de derde keer op rij dat Racing Team Nederland punten scoorde in het FIA World Endurance Championship waarin het dit jaar debuteert.

Giedo van der Garde: “We hebben hier het maximale eruit gehaald en weer punten gepakt. We hadden zelfs 4e kunnen worden, maar vooral mijn laatste stint was qua banden echt lastig. We misten hier één set voor de race, dus we wisten zaterdagmiddag al dat het kritisch zou worden. Anders had je hier om de derde plaats gereden. We maken dus echt progressie, hoewel de Oreca [waarmee de meeste andere LMP2-teams rijden] nog altijd fundamenteel sneller is dan de Dallara.“

Frits van Eerd: “Super dat we wéér de race uitgereden hebben en punten hebben gepakt. Maar wat wás het hier lastig! Ik moest mijn twee stints doen op twee banden die eigenlijk al helemaal op waren toen Giedo na zijn twee eerste stints binnenkwam. Daarom had ik vanaf mijn eerste ronde verschrikkelijk veel onderstuur en daar was verder niets aan te doen. We wisten vooraf dat dit een uitdaging zou worden, maar dat het zo zwaar zou zijn, had ik niet kunnen vermoeden. Gelukkig onder de streep toch weer een mooi resultaat. Giedo deed het weer geweldig, terwijl Nyck een fantastische eerste race reed.”

Nyck de Vries: “Alles was nieuw voor mij, maar ik heb er echt van genoten en het ging gewoon goed. We hadden hier misschien zelfs al om het podium kunnen rijden, maar we wisten dat het met de banden een uitdaging zouden worden, zeker op dit circuit. Nu heb ik daar in de Formule 2 veel ervaring mee, dus ik had eigenlijk geen problemen tijdens mijn stints. Mijn tempo was contant en hoewel ik mijn set banden spaarde, konden we op dat moment in de race goed met de snelste LMP2-auto’s meekomen. Ik ben wel een keer aangetikt door een langzamere Aston Martin, maar gelukkig was er geen schade. Ik heb enorm naar mijn zin gehad en ik kijk met plezier uit naar Fuji.”

De vierde race om het FIA World Endurance Championship is de 6 Hours of Fuji in Japan die op 14 oktober a.s. wordt verreden.