Fraaie finale in Portimão

In wat de sterkste race in het debuutjaar was, behaalde Racing Team Nederland afgelopen weekend een felbevochten achtste plaats.

Tijdens de laatste race van de 2017 Le Mans Endurance Series reden Frits van Eerd en Jan Lammers de Racing Team Nederland Dallara P217 de top tien in. In de Portimão 4 Hours, verreden op het zonovergoten circuit nabij de zuidkust van Portugal, was het Nederlandse team de gehele race in gevecht om EK-punten. Van Eerd en Lammers lagen zelfs even op de vierde plaats en kwamen na een Drive Through penalty uiteindelijk één seconde te kort op de zevende positie. Het dit jaar debuterende Racing Team Nederland haalde bovendien voor de zevende keer de finish in evenveel races.

Frits van Eerd: “Dit was onze beste race tot dusver. Voor het eerst dit jaar konden wij vanaf de start goed aanhaken bij de auto’s voor ons. We hebben echt stappen gezet dit weekend, veel data geanalyseerd en aan de afstelling gewerkt. Ik heb dan ook niet alleen mijn beste race van dit jaar gereden, maar ook de meest relaxte, want de auto is nu veel stabieler. Dan ben je dus gewoon ineens competitief. Ik heb tweeënhalf uur gereden, mijn rondetijden waren constant en mijn snelste tijd was ergens in de 1:37. Daar ik ben ik echt blij mee. We kregen in de slotfase een Drive Through penalty, omdat een LMP3-auto tegen mij aanreed. Die penalty was niet terecht en kostte ons aan de finish de zevende plaats, maar zoiets moet je nu eenmaal accepteren. Ik ben heel tevreden met dit resultaat en van mij mag het nieuwe seizoen nu meteen beginnen! We hebben ontzettend veel geleerd, met name ik, als meest onervaren rijder in dit veld. We zijn bovendien zeven keer van start gegaan en ik heb zeven keer de finishvlag gezien – dat is denk ik best uniek.”

Jan Lammers: “Resumerend was dit een mooie afsluiter van een mooi jaar. Circuitkennis is hier veel waard dus je leert gedurende het hele weekend waar je tijd kunt winnen. We hebben tot aan de race qua afstelling met van alles geëxperimenteerd en dat waren allemaal stapjes vooruit. De auto stuurde super en ook wat betreft onze pitstops en de racestrategie gaat alles nu zóveel beter. Wij staan inmiddels waar de andere teams het seizoen begonnen en hebben dit jaar ontzettend veel ervaring opgedaan.”

Mark Koense, teammanager: “Dit was onze meest competitieve race van ons eerste jaar. We waren de hele middag met vier, vijf teams in gevecht om de zesde, zevende plaats. We hebben dus stappen gezet als je kijkt naar het gat met diezelfde teams een half jaar geleden. Dat wij daarnaast alle races uitgereden hebben, is een groot compliment waard voor de complete crew en de rijders. Al met al mogen we tevreden zijn met die progressie en deze finale.”

Terugkijken? De Portimão 4 Hours is terug te kijken via het YouTube kanaal van de European Le Mans Series: https://www.youtube.com/watch?v=dLNrjadwBMg