Sneeuwspektakel in Spa!

Racing Team Nederland heeft in de door sneeuwbuien geteisterde 6 Hours of Spa-Francorchamps waardevolle punten gescoord.

Met een felbevochten 6e plaats in de door het winterweer knotsgekke race, klom het Nederlandse team op naar de 5e positie in het FIA World Endurance Championship.
Het resultaat op Spa betekende de zevende finish in zeven races voor de in het wereldkampioenschap debuterende formatie, die bovendien in het eerste uur van de wedstrijd sensationeel aan kop ging.

De hele week al gonsde het gerucht door de paddock van het legendarische circuit van Spa: het zou op de dag van de race gaan sneeuwen! Hoe onwaarschijnlijk dat ook klonk, de weersvoorspellingen bleven de winterse buien aankondigen. Al tijdens de eerste trainingen op woensdag werd duidelijk dat het in ieder geval koud en wisselvallig weer zou worden, want de lentezon werd afgewisseld door regen.

Op zowel een droge als natte baan was de gele Dallara P217 van Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries voorin te vinden, dus Racing Team Nederland leek klaar te zijn voor alle verrassingen die het klimaat in de Ardennen vaak in petto heeft.
De vrijdag beloofde droog te blijven, maar de buien stapelden zich vrijwel de hele dag op boven en rond het zich door de heuvels slingerende circuit, waar het zomaar in de ene bocht hard kan regenen, terwijl in de volgende de zon schijnt.
De kwalificatiesessie leek daarom een loterij te gaan worden, maar uiteindelijk was het gewoon droog en pakte Racing Team Nederland de 6e startpositie in de LMP2-klasse.

Op de ochtend van de race waren de Ardennen daadwerkelijk bedekt met een pak sneeuw. Het kwik kwam amper boven het vriespunt uit en bovendien waren er meer sneeuwbuien onderweg. Het weerhield de liefhebbers er niet van naar Spa af te reizen, want het was extreem druk tijdens de traditionele pit walk enkele uren voor de race. Vooral de pitbox van Racing Team Nederland was populair: rijen dik dromden de fans zich rond Frits, Giedo en Nyck om een gesigneerde poster te bemachtigen.
Toen de race om klokslag 13:30 uur van start ging, scheen de zon en zorgde Racing Team Nederland voor spektakel. Met een fabelachtige eerste ronde, haalde Giedo in drie bochten vijf LMP2-auto’s in, inclusief drie tijdens het remmen voor de S-bocht bij Kemmel. Na die sensationele start handhaafde de gele auto zich een uur lang soeverein aan kop, terwijl het langzaam maar zeker dreigend donker werd.

Harde hagelbuien, de zon, regen en een heuse sneeuwstorm zetten daarna de race volledig op z’n kop. Het werd een casino vol pitstops, crashes, gele vlaggen en safety cars. Racing Team Nederland viel aanvankelijk terug naar de staart van het LMP2-veld, omdat Frits een even discutabele als draconische stop & go penalty van maar liefst 2 minuten (!) kreeg na een aanrijding met een langzamere Aston Martin. Na die tijdstraf plus twee drive through penalties vanwege te hard rijden tijdens twee van de vele Full Course Yellow neutralisaties, begon de gele Dallara aan een fraaie inhaalrace, waarin het vanuit een op het oog kansloze positie tóch nog een 6e plaats wist te scoren. Daarmee klimt Racing Team Nederland op naar de 5e plaats in het WK.

Frits: “We hebben deze waanzinnige sneeuwrace overleefd! Wat een spektakel. Voor het eerst had ik écht een goede auto dus ondanks de tijdstraffen ben ik tevreden. Giedo en Nyck hebben bovendien fantastisch gereden. Nu op naar Le Mans!”
Giedo: “Weer punten gescoord en weer laten zien dat we tot de snelste teams behoren. Die progressie gaat een keer beloond worden, hopelijk al in Le Mans!”
Nyck: “Door de sneeuw een knotsgekke race natuurlijk, maar we waren hier weer de hele week competitief. Ik kijk dan ook met veel plezier uit naar de 24 uur van Le Mans.”