Spa 4 Hours: zesde finish in zes races

Na een veelbelovende kwalificatie realiseerde Racing Team Nederland in België de zesde finish in evenveel races.

Op het zonovergoten circuit Spa-Francorchamps werden Frits van Eerd en Jan Lammers met hun Racing Team Nederland Dallara P217 elfde in de vijfde race van de 2017 Le Mans Endurance Series.

Frits van Eerd: “Het is in de eerste plaats natuurlijk fantastisch om met deze Dallara op een circuit als Spa te rijden. Op vrijdag waren we nog op zoek naar de juiste afstelling van de auto en die hebben we op zaterdag gevonden. Het ging gedurende het weekend dus steeds beter, maar in de race kwam die vooruitgang er niet echt uit, want de auto voelde zondag niet meer zo lekker aan als de dag ervoor, waardoor we niet bij de top tien konden aanhaken. We hebben hier echter wel weer zonder problemen de race voltooid en dus wederom maximaal ervaring opgedaan voor de toekomst.”

Jan Lammers: “We maakten qua afstelling een paar goede stappen en hadden uiteindelijk onze beste kwalificatie tot dusver, met een startpositie tussen twee andere Dallara’s die hetzelfde tempo reden. Qua tempo zitten we er steeds beter bij. We hebben echter nog steeds wel verbeterpunten natuurlijk, en vergeet niet dat wij als enige team met twee zogeheten bronzen rijders meedoen in een zeer sterk kampioenschap met veel platina en gouden rijders. Die uitdaging maakt het overigens juist extra leuk. Voor de race hebben we een verkeerde bandenkeus gemaakt en onze strategie pkate verkeerd uit door de vele safety car situaties. Dat maakte het voor ons niet makkelijker, maar met iets meer progressie zijn we in competitie met de vier, vijf auto’s voor ons.”

Mark Koense, teammanager: “We zijn op de elfde plaats gestart en op dezelfde positie gefinisht, maar de verschillen worden kleiner, zoals we hier met name in de kwalificatie zagen. Dat schepte verwachtingen voor de race, maar je maakt in zo’n competitief kampioenschap niet zomaar even een paar sprongen naar voren, want in dit sterke startveld maakt vrijwel niemand fouten en er vallen nauwelijks auto’s uit; de top vijf finisht hier op Spa na vier uur racen binnen 40 seconden. Al met al was dit weer een waardevol en leerzaam weekend en bovendien onze zesde finish in evenveel races.”

De laatste race om de 2017 European Le Mans Series wordt op 22 oktober verreden op het circuit van Portimão in Portugal.