Sterk optreden in Florida

Racing Team Nederland heeft in Amerika dertien punten gescoord voor het FIA World Endurance Championship.

In de 1000 Miles of Sebring behaalden Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries de 5e plaats. Het enige Nederlandse team in het FIA WEC behaalde daarmee voor de zesde keer in evenveel races punten voor het WK. Een prima resultaat, ware het niet dat er deze keer meer in gezeten had, want na 5 uur racen leken Frits, Giedo en Nyck op weg naar hun eerste podiumfinish.

Racing Team Nederland arriveerde ruim een week voor de race in Sebring, een beroemd circuit op circa drie uurtjes rijden van Miami. Sebring was oorspronkelijk een militair vliegveld waarop B17-piloten werden getraind, maar kort na de Tweede Wereldoorlog zijn de betonnen runways en taxibanen omgetoverd tot racecircuit. De 12 Hours of Sebring groeide snel uit tot één van de grootste endurance races van de wereld, en in hetzelfde weekend als die wedstrijd werd dit jaar voor het eerst de 1000 Miles of Sebring verreden, meetellend voor het wereldkampioenschap. Het spektakel trok maar liefst 150.000 toeschouwers die voornamelijk met campers naar het zonovergoten circuit kwamen en zo voor een unieke sfeer langs de baan zorgden.

Het weekend voor de race testte alle WK-teams in Sebring – voor Giedo en Nyck een welkome kans om het voor hen nieuwe circuit te ontdekken; Frits had er in december 2016 als eens getest met Racing Team Nederland.

De gele Dallara P217 manifesteerde zich tijdens de twee testdagen als snelste auto in de LMP2-klasse en ook in de vrije trainingen was de Nederlandse equipe vaak het snelst. Toch moest Racing Team Nederland in de race achteraan starten, want tijdens de kwalificatiesessie waren er problemen met de pit speed limiter. Daarom reden zowel Nyck als Frits te snel in de pitstraat en werden prompt al hun rondetijden geannuleerd.

Vanaf de 33e startpositie stormde Nyck binnen 3 fantastische ronden alle GT-auto’s voorbij en zo lag Racing Team Nederland alweer pal achter de overige LMP2-auto’s. Nog binnen het eerste uur reed de gele Dallara zelfs al op de 2e plaats in de klasse. Nyck was na die sensationele stints wel compleet gesloopt, want het was maar liefst 31 graden in Florida en bloedheet in de auto. Bovendien werkte Nycks drinksysteem niet goed.

Tijdens de eerste, turbulente helft van de 8 uur durende race handhaafde de nummer 29 Dallara zich met sterke stints van Frits en Giedo knap in de top 3. De inmiddels weer helemaal fitte Nyck werd rond het 5e uur echter helaas noodgedwongen de pits ingeroepen, omdat in de cockpit van de auto een kabel van de FIA-telemetrie kapot bleek te zijn, waardoor de wedstrijdleiding van diezelfde FIA het team verplichtte het signaal te herstellen alvorens de auto weer de baan op mocht.

Die reparatie kostte 5 ronden, waarmee Frits, Giedo en Nyck terugvielen naar de 6e plaats in de LMP2-klasse. Dat werd op de valreep toch nog een 5e plaats, omdat het in de slotfase ineens hard begon te regenen en 8 ronden voor het eind de Fransman Loïc Duval hard van de baan vloog met de Oreca van het TDS-team. Zo kwam Racing Team Nederland in 5e positie over de eindstreep – de 13e finish uit de 13 races die het team sinds het debuut in 2017 heeft gereden.

Frits: “Racen in Amerika is voor mij altijd een droom geweest en het is prachtig dat die droom nu is uitgekomen. Jammer natuurlijk dat we door die extra pitstop uit de top 3 verdwenen, maar ik ben tevreden over mijn race. Ik heb veel gereden en geen enkele fout gemaakt op wat écht een super uitdagend circuit is. Bovendien was het hier bloedheet, is de baan extreem hobbelig en reden we de helft van de race in het donker. Ik ben blij dat we de finish hebben gehaald en met dit resultaat het jaar beginnen.”

Nyck: “Ik vond de hele week hier een fantastische ervaring. We waren elke dag snel en zonder die pech, hadden we denk ik op het podium kunnen staan. Als team worden we dus steeds beter en ik heb ook gewoon enorm veel plezier gehad.”

Giedo: “Jammer van die pech, maar je ziet wel dat we er nu vaak écht goed bijzitten. We maken elkaar als rijders steeds beter en dat is natuurlijk mooi. Ik hoop dat we die lijn kunnen doortrekken in Spa en Le Mans.”