Aanloop naar de 24 uur van Le Mans

De 86e 24 uur van Le Mans begint op zondag 3 juni met de traditionele testdag op het fameuze Circuit de la Sarthe.

Racing Team Nederland neemt op zondag 3 juni deel aan de officiële testdag voor de 24 uur van Le Mans, traditioneel het begin van ’s werelds oudste en meest beroemde langeafstandsrace.
Alle 60 tot de race toegelaten auto’s moeten verplicht in actie komen tijdens deze enige testdag op het ruim 13 kilometer lange stratencircuit van Le Mans.

De coureurs van Racing Team Nederland, Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Jan Lammers, komen alle drie in actie op de testdag.
Met naar verwachting bijna 300.000 toeschouwers en deelname van F1-wereldkampioenen als Fernando Alonso en Jenson Button, belooft de 86e editie van de fameuze 24 uur van Le Mans een ware klassieker te worden.
Racing Team Nederland, het enige Nederlandse team in de 24 van Le Mans, komt met een Dallara P217 uit in de LMP2-klasse, met 20 auto’s de sterkst bezette categorie in de race.

Mark Koense, teammanager: “Deze testdag is de enige dag waarop je een auto op het circuit van Le Mans kunt uitproberen voorafgaand aan de kwalificatiesessies over anderhalve week. Het is een belangrijke dag, want er is geen circuit ter wereld waar je de specifieke kenmerken van Le Mans kunt simuleren. Je wilt dus primair zoveel mogelijk data verzamelen wat betreft de beoogde afstelling, het aero-pakket en de banden, en bovendien elke rijder voldoende rijtijd geven. We hebben zowel ’s ochtends als ’s middags een testsessie van 4 uur. Dat lijkt veel, maar het circuit is lang, één rondje duurt drieënhalve minuut en we hebben een intensief testprogramma af te werken. Hoewel de best mogelijke rondetijd op zo’n dag altijd ondergeschikt is aan dat programma en je bovendien nooit weet wie wat op welke banden en met hoeveel brandstof aan boord uitprobeert, weten we op zondagavond ongetwijfeld meer over de krachtverhoudingen in het veld dit jaar.”

Op zondag 10 en maandag 11 juni volgen de laatste technische keuringen van alle auto’s in het centrum van Le Mans, waarna op woensdag 13 en donderdag 14 juni de kwalificatiesessies worden verreden.
De 86e 24 uur van Le Mans gaat van start op zaterdag 16 juni om 15:00 uur.