Max Koebolt terug in Amerikaanse krachtpatser en tot twee maal toe naar het podium

ASSEN – Schade aan zijn Volvo S60 V8 noopte Max Koebolt afgelopen weekeinde in de Supercar Challenge te racen in een Corvette. De coureur uit Heemskerk kende de auto nog van vorig seizoen toen hij en zijn team DayVtec er kampioen mee werden in de GTB-klasse. Dat hij het rijden in de potente Amerikaanse krachtpatser niet verleerd was, bewees Max door in beide races de tweede plaats voor zich op te eisen.

Max Koebolt podium RX IMG5429

“Ja het ging goed”, blikte een tevreden Koebolt terug op de seizoensafsluiter. “Ik kende de auto nog van vorig jaar, dus ik had er niet echt veel problemen mee. Het was in het begin wel een beetje wennen, maar op een gegeven moment had ik de Corvette weer helemaal door.”

Het rijden in de Corvette kwam hem wel op een stel blaren in zijn oren te staan. Tijdens de vrije training op vrijdag maakte de boordradio kortsluiting waardoor zijn oortelefoontjes heel heet werden. “Daarbij heb ik mijn oren verbrand”, grapte de coureur van topteam DayVtec. Eerder op de dag had hij ook al pech gehad vanwege een crash met de VolvoS60 V8 met een kromgetrokken frame als resultaat. “Nee vrijdag was niet mijn dag.”

Het weerhield hem er niet van goede prestaties neer te zetten. De kwalificatie maakte hem snel duidelijk dat hij het racen in de Corvette nog niet was verleerd, ondanks een voor hem ietwat teleurstellende vierde tijd. “Ik slaagde er niet in de juiste temperatuur in mijn banden te krijgen. Maar regen rijden is altijd wel mijn sterkste kant geweest. Het voelde al snel goed. Al was het wel even wennen; ik had pas één keer eerder dit seizoen in de regen gereden.”

Max Koebolt Gulf Babes RX 680 NR3Z0105A A

Met hervonden zelfvertrouwen kroop hij zaterdag in de Corvette voor de eerste race. Die ging wonderwel goed. De door Gulf en Formido ondersteunde coureur had zelfs op de bovenste trede van het podium kunnen eindigen, ware het niet dat de dynamo van de bolide direct na de pitstop niet meer werkte. “Daardoor deden de traction control en de ABS het niet meer. Aan het einde van het rechte stuk spinde ik omdat mijn banden blokkeerden. Daarmee verloor ik 38 seconden en eindigde ik uiteindelijk met negen seconden achterstand als tweede.”

Anders had hij de race gewonnen, meende Koebolt. En dat was geen grootspraak. Het pas achttienjarige talent was op een gegeven moment maar liefst 1,5 seconde per rondje sneller dan de uiteindelijke winnaar Ward Sluys. “Ik geloof niet dat dat verkeerd was”, zei hij eufemistisch. “Ik reed na de pitstop heel snel naar de nummer één toe. Ik pushte zoveel mogelijk. Helaas was de race maar vijftig minuten. Als die een uur geduurd had, was het nog wel gelukt. Vorig jaar heb ik al bewezen dat ik snel kan rijden in die auto.”

Ook de natte tweede race ging boven verwachting goed. Opnieuw bewees hij dat hij snel is in de regen. Koebolt: “In het begin had ik nog wat moeite mee te komen met de rest maar na verloop van tijd had ik gelukkig wel de juiste temperatuur in mijn banden. Vanaf dat moment kon ik de rondetijden van de Super GT’s aanraken.”

Hij kwam naar binnen op P3, maar omdat hij heel weinig strafseconden had reed hij kort na het verlaten van de pitstraat op P1. “Jammer genoeg had ik mijn stopwatch niet goed ingesteld. Ik had tien seconden te kort stilgestaan waardoor ik een stop and go penalty kreeg. Ik kwam daarna als P3 terug de baan op en was vanaf dat moment veruit de snelste in de GTB. Ik zag onze andere Corvette (van Ferdinand Kool en Milan Dontje, red.) en de BMW Silhouette voor me rijden en ben flink gaan pushen.”

Koebolt passeerde de BMW, maar de leidende Corvette van Kool en Dontje bleek lastiger te verschalken. “Ik ben drie ronden achter Ferdinand aangegaan. Daarbij vroeg ik zoveel van de banden dat ik te maken kreeg met verminderde grip. Dan is het moeilijk iemand uit te remmen. Ik probeerde het steeds buitenom, maar schoot daarbij steeds door. Ferdinand probeerde het ook steeds bij mij en zo reden we kris-kras door elkaar. Met die uitremacties heb ik wel laten zien dat ik in de Corvette kan rijden. Ondanks de crash met de Volvo in heb ik uiteindelijk nog een heel leuk weekend gehad.”

Max Koebolt Gulf NR3Z0220AA

Nu zit het seizoen er op. Om fit te blijven en wedstrijdritme te houden wil Koebolt proberen een aantal races in Winterseries te rijden. Welke, dat weet hij nog niet. “We gaan ook kijken wat we volgend jaar seizoen gaan doen, nog niets is zeker.”

Max Koebolt wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door DayVtec, Gulf, Petromark en Formido.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *