Milan Dontje en Ferdinand Kool houden titelkansen levend na spektakel op Spa

SPA-FRANCORCHAMPS – Nooit opgeven, zolang de titel nog niet vergeven is; Milan Dontje beseft het maar al te goed. Tijdens de achtste en voorlaatste ronde van de Supercar Challenge maakte de autocoureur uit Schoorl vier punten goed op kampioenschapsleiders Lamster/Molenaar in de GTB-klasse. Wie weet staan de rookie en zijn teamgenoot Ferdinand Kool over twee weken in Assen wel met de winnaarsbeker in de handen!

Milan Dontje en Ferdinand Kool winnen op Spa Francorchamps RX 680 A81F1097A A S

Voor het weekeinde in Spa bedroeg het verschil tussen Dontje/Kool en Lamster/Molenaar nog achttien punten; inmiddels is het verschil geslonken tot veertien. Alleszins hoopgevend. “Ik ben hier heel blij mee”, zei Dontje (20), die uitkomt voor het topteam DayVtec. “We maken nog steeds kans op het kampioenschap. De Corvette is gewoon goed. Nu moeten we zorgen dat we in Assen de poleposition pakken en de snelste raceronde rijden (die leveren ook punten op, red.). Dan kunnen we de titel nog pakken!”

Op basis van raceoverwinningen zijn Dontje en Kool sowieso ruimschoots de beste. Het snelle duo pakte er dusver zes tegenover twee voor Lamster/Molenaar. Jammer dat twee vermaledijde DNF’s het duo veel dure punten kostte. “Die hebben ons genekt”, erkende Dontje, in het dagelijks leven mede-eigenaar van Kartcentrum Lelystad. “Maar misschien krijgen Molenaar en Lamster die in Assen nog één. Dan zou het voor ons helemaal goed moeten komen, want ik verwacht dat we straks op het TT-circuit opnieuw heel snel zullen zijn. We hebben echt een goede snelheid op dit moment.”

Dat bleek zaterdag al tijdens de kwalificatie op het fameuze asfaltlint in de Ardennen. Dontje en Kool reden daarin naar een keurige tweede tijd. En ook tijdens de race bleek eens te meer dat het wel snor zat met de snelheid van de auto. Het was het resultaat van het opnieuw afstellen van de aerodynamica van de Corvette GT4, wist Dontje. “Eerder dit seizoen hadden we op Spa nog niet helemaal de juiste snelheid te pakken. Daardoor kwamen we net tekort om goed te kunnen inhalen. Dat ging vandaag goed.”

Zaterdag tijdens de eerste race luidde het devies: de Porsche 997 GT3 van Molenaar en Lamster niet uit het oog verliezen. Dat betekende na verloop van tijd in de spiegels kijken, want Dontje had na de rijderswissel de Corvette van de tweede naar de eerste plaats gestuurd. “We deden het goed, onze tactiek werkte. Ik had vrij snel de koppositie te pakken. Hoewel we een tijd op de tweede plek reden, had ik er wel vertrouwen in de eerste plek te kunnen pakken. Ik reed constante tijden. We waren echt snel vandaag. Daarna was het een kwestie van de race uitrijden.”

Spa Francorchamps Corvette A81F9965A

Ook al won Dontje dus de eerste race, zijn tweede race van het weekeinde was de meest spectaculaire. Daarin lag hij lange tijd op de vierde plaats doordat zijn auto aan het eind van de pitstraat was afgeslagen. “Dat kostte ons twintig, dertig seconden.” Maar in de slotfase stormde een ontketende Dontje naar voren. In razend tempo achterhaalde hij de op de derde plaats rijdende kampioenschapsleiders Lamster/Molenaar – in één ronde maakte Dontje maar liefst vijf seconden goed – en in de voorlaatste ronde moest nummer twee Daan Meijer er ook aan geloven. “We hebben na twintig minuten lang achter de safety car gereden waardoor de banden niet echt sleten. Dan merk je dat we in het voordeel zijn van de Porsches die sowieso meer problemen hebben met de achterkant dan wij.”

Dontje probeerde zelfs de op de eerste plaats rijdende Porsche 997 van Marcel van Berlo nog te achterhalen, maar dat bleek net iets te veel van het goede. “Ik wist dat ik constant en slim moest blijven rijden. Helaas was dat net niet genoeg om Van Berlo nog in te halen. Als we niet waren stilgevallen in de pitstraat hadden we wel kunnen winnen, denk ik. Maar als telt niet.”

Dontje kijkt nu reikhalzend en vol verwachting uit naar de slotraces op het TT-circuit van Assen, die in het weekeinde van 17 en 18 oktober worden gehouden. “We gaan weer alles geven. Ik denk dat Molenaar en Lamster het daar lastig met ons gaan krijgen. We kunnen nog kampioen worden. In Assen moet het gaan gebeuren!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *