Milan en Indy Dontje: Twee zeges met de schitterende Ligier LMP3

ZOLDER – Nooit eerder deelde Milan Dontje een raceauto met zijn broer Indy. Maar afgelopen weekeinde was het dan zover op het circuit van Zolder, tijdens de eerste race van het seizoen in de Supercar Challenge. De broers uit Schoorl stuurden hun schitterende Ligier LMP3 van topteam DayVtec zaterdag dominant naar de overwinning in de Super GT-klasse.

12961609_1168738119837919_7440102415369812611_n

“Het is wel apart om nu met Indy te rijden omdat ik altijd tégen hem heb gereden in het karten”, zei Milan (21) die net zoals vorig jaar uitkwam voor het team DayVtec. “Dit is ook leuk. Het ging ook heel goed. We hebben de eerste race gewonnen, ik heb geen fouten gemaakt. Ik ben dan ook diktevreden.”

Ook Indy (23) had genoten van de samenwerking met zijn jongere broer. “Ik vind het superleuk een keer met Milan te kunnen racen. Ik wil Milan graag helpen”, zei Indy, die eerder met succes in de Formule 3 reed en nu in GT-auto’s racet. Dat hij met zijn broer erin slaagde de race te winnen, had hem niet eens echt verbaasd. “De training ging al heel goed.”

Dat beaamde Milan, die dit jaar aan pas zijn tweede seizoen in de autosport is begonnen. Om in Zolder goed voor de dag te kunnen komen had hij van tevoren vier keer getest in de Ligier, die qua gevoel dicht bij het racen in een formule-auto komt. “Vandaag heb ik echt geleerd daar mee om te gaan”, zei Milan. “In het begin reed ik nog te veel in de GT-stijl die ik vorig seizoen gewend was. Je hebt in deze auto veel meer downforce. Daar moet je mee leren omgaan.”

Dat hem dat uiteindelijk uitstekend afging, bewees hij tijdens de race. Indy kwam in de eerste stint even in de problemen toen hij te maken kreeg met blokkerende wielen bij het aanremmen van de chicane. Daarbij was hij genoodzaakt de auto de pitstraat in te sturen waarbij de broers helaas enkele seconden verloren. “Het was de grindbak of de pitstraat. Milan heeft het daarna voor mij goedgemaakt”, klonk Indy trots.

 

Uiteindelijk finishten de sympathieke Noord-Hollanders, die in het dagelijks leven Kartcentrum Lelystad en de slipschool in Lelystad runnen, met ruim vijftien seconden voorsprong op nummer twee Henry Zumbrink, die ook voor DayVtec uitkomt. Een illustere overwinning die de kwaliteiten van de twee broers en de Ligier op fraaie wijze illustreerde. Een dag later waren zij opnieuw snel tijdens de tweede race, maar aanhoudende problemen met de uitlaat noopten de broers de bolide langdurig stil te zetten in de pitstraat om het euvel definitief te kunnen verhelpen. “We hebben toen ongeveer twintig minuten stilgestaan. Dat was jammer.”

Omdat ze daardoor er niet in slaagden om 75 procent van de raceafstand af te leggen, werden Milan en Indy uiteindelijk niet in de uitslag opgenomen. Maar die teleurstelling was maar heel licht, aangezien Milan eerder op de dag in zijn eentje ook een race in de Super Lights-klasse had meegedaan. Die won hij overtuigend en met grote voorsprong. “Hartstikke leuk natuurlijk dat ik die race win. Maar hij was vooral goed om meters te maken met de auto”, aldus Milan. “Die vijftig minuten waren een echt goede training. Ik heb veel vrije rondes kunnen rijden en zo heel veel kunnen proberen met de auto.”

Het was dan ook een tevreden Milan Dontje die op het weekeinde op de Belgische piste terugkeek. “Het weekend is echt goed verlopen. Ik heb veel geleerd.”

Hoe de rest van zijn seizoen eruit zal zien, weet hij nog niet. “Ik ben nog aan het uitzoeken waarop ik dit jaar mijn focus ga leggen voor 2017. Vooralsnog is het dus een kwestie van veel leren en kijken wat ik wil.”

Met de overwinningen in de Supercar Challenge kende zijn seizoen hoe dan ook een vliegende start…

Tekst: Racexpress.nl
Foto: Roel Louwers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *