Rookie Milan Dontje overtreft alle verwachtingen: vice-kampioen in Supercar Challenge!

ASSEN – Vooraf stond zijn debuutseizoen in de autosport vooral nog in het teken van leren, zaterdag en zondag streed Milan Dontje om de podiumplaatsen in de Supercar Challenge alsof het voor hem de normaalste zaak van de wereld was. Op het circuit van Assen liet de twintigjarige coureur uit Schoorl zich kronen tot vice-kampioen in de GTB-klasse. Dat deed hij in stijl, met de derde en de eerste plaats in de respectievelijke races.

Milan Dontje backfire RX 680

“Dat ik dit heb kunnen laten zien in mijn debuutseizoen is geweldig”, sprak een opgetogen Dontje na afloop in Assen, kort nadat hij de tweede race van het weekeinde had gewonnen. “Natuurlijk was ik liever kampioen geworden, maar we wisten dat het moeilijk zou worden. Dat het net niet gelukt is, hoort er een beetje bij.“

Daarmee doelde hij op de twee uitvalbeurten gedurende het seizoen. Die deden hem uiteindelijk de das om. Want er was geen team dat qua sterkte ook maar in de buurt kwam van Dontje en zijn teamgenoot Ferdinand Kool. Maar liefst zeven overwinningen boekte het duo van topteam DayVtec in hun Corvette GT4. Daar steken de twee zeges van de kampioensformatie Lamster/Molenaar schril bij af. Dontje: “Zij hebben alle races uitgereden en zij zijn kampioen geworden. Dat is ook een kwaliteit. Het hoort allemaal bij autosport.”

Milan Dontje podium zege in Assen RX 680 5417AS

Dat hij net geen kampioen was geworden, daar wilde Dontje niet te lang bij stilstaan. Het positieve gevoel over de titel van vice-kampioen overheerste. Die haalde hij bovendien op een bijzondere wijze binnen. “Het was een historisch moment, de tweede race vandaag, met zeventig strafseconden toch nog winnen op een opdrogende baan. We waren echt erg snel.”

Wat heet. Vanaf de laatste plaats vertrokken, reed Dontje in een ommezien naar de koppositie. Al was daar wel een korte strijd aan voorafgegaan. “Ik had een mindere start en worstelde daarna wat met de auto. Kreeg hem op de een of andere manier niet goed onder controle. Op een gegeven moment lukte dat toch nog en slaagde ik erin iedereen in te halen en zo kwam ik aan de leiding. Na de rijderswissel heeft Ferdinand het vakkundig afgemaakt.”

Milan Dontje against Cancer NR3Z0082 A

Wat de overwinning voor Dontje extra mooi maakte, was dat hij dat deed ten overstaan van een groep zieke kinderen en hun ouders. Zij waren vanuit de stichting Against Cancer door Dontje – mede-eigenaar van Kartcentrum Lelystad – een dag op het circuit uitgenodigd om hen een onvergetelijke dag te bezorgen. “Dat ik met die kinderen erbij dan ook nog win, maakte deze zege extra mooi”, glunderde Dontje. “Zo heb ik hun dag op het circuit hopelijk nog net een beetje mooier gemaakt.”

Een dag eerder had Dontje overigens al een fraaie prestatie geleverd door in de eerste race van het weekeinde op de derde plaats te eindigen. Hoewel een podiumplaats altijd goed op het palmares staat, had deze nog wel een treetje hoger kunnen zijn, wist Dontje. Maar de vele strafsecondes en weigerende flippers op het stuur, voorkwamen een nog hogere klassering.

“Daarom moesten we met de pook schakelen. Dat kostte tijd waardoor we dus minder snel waren”, zei Dontje, die vanaf de vijfde plaats de tweede stint voor zijn rekening nam. “Het werd zo niet de race die we wilden rijden. In de laatste ronde heb ik nog wel Lamster ingehaald. Dat ging in Max Verstappen-stijl buitenom. Dat was wel grappig. Maar het was hoe dan ook een moeilijke wedstrijd. Door het schakelen met de pook kon ik moeilijk de focus houden. Gelukkig heb ik ons nog naar de derde plaats kunnen rijden.”

Voor Dontje zit zijn debuutseizoen in de autosport er nu op. Wat hij volgend jaar gaat doen, weet hij nog niet. “Daar moeten we eerst nog eens rustig naar kijken en de opties op een rijtje zetten.” Bovendien wil hij eerst nog genieten van hetgeen hij dit voor hem zo bijzondere seizoen allemaal bereikt heeft. “Ik heb het record verbroken van met de meeste strafseconden toch de race winnen en we hebben de meeste overwinningen in de Supercar Challenge in één seizoen ooit gepakt in deze klasse. Ik mag dus tevreden zijn. Oké, we zijn dan geen kampioen geworden, maar ik heb veel geleerd. Daar was dit seizoen ook om begonnen en dat is het belangrijkste!”

Milan Dontje wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: DayVtec, Dobla, Kartcentrum Lelystad, Against Cancer, Raetsheren van Orden en Formido.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *