Sterk WK-debuut op Spa-Francorchamps

Racing Team Nederland beleefde op het circuit Spa-Francorchamps een enerverend debuut in het wereldkampioenschap.

Racing Team Nederland is sterk van start gegaan in het FIA World Endurance Championship. Het eerste en tevens enige Nederlandse team in het wereldkampioenschap domineerde het eerste uur van de 6 Hours of Spa-Francorchamps tot het ruim 16 ronden verloor door reparatie van een technisch defect. Daarna restte de coureurs Frits van Eerd, Jan Lammers en Giedo van der Garde niets anders dan de race uitrijden en zich te verzekeren van de eerste WK-punten.

De Racing Team Nederland Dallara P217, uitkomend in de LMP2-klasse van het WK, vertrok in België van de 7e startpositie na een chaotische kwalificatiesessie. Mede door een ernstig ongeluk waarin de Braziliaan Pietro Fittipaldi beide benen brak, was die sessie diverse keren onderbroken met rode vlaggen die een doorslaggevende invloed hadden op de klassering van Racing Team Nederland dat uiteindelijk de 7e startpositie opeiste.

In de race pakte Giedo van der Garde na een uitstekende start de 3e positie en reed vervolgens in de eerste 10 minuten naar de kop. In het eerste uur vergrootte Racing Team Nederland de voorsprong op de naaste achtervolger, Pastor Maldonado’s Oreca, tot bijna 18 seconden, waarna Giedo door een accualarm ineens de pits in gedwongen werd. Daar bleek door een defect aan de versnellingsbak de riem van de dynamo gelopen te zijn. De reparatie van de bak en de dynamo kostte iets meer dan een half uur waardoor Van der Garde, Frits van Eerd en Jan Lammers de resterende vier uur van de race voltooiden in 8e positie. Die eindklassering leverde 6 WK punten op.

Frits van Eerd: “Dat we in onze debuutrace in het wereldkampioenschap een uur lang met groeiende voorsprong aan kop hebben gereden, is natuurlijk fantastisch. Het bewijst dat we vooruitgang boeken. Iedereen in het team heeft daar de afgelopen winter keihard aan gewerkt. Dat we terugvielen door pech is natuurlijk vreselijk jammer, maar op dat moment lagen we ver op kop en dat werkt enorm motiverend voor de komende races!”

Jan Lammers: “We hebben hier qua afstelling wederom stappen gezet en uiteindelijk hadden we écht een goede auto. Onze snelheid in de race was veelbelovend en ik kijk dan ook uit naar Le Mans.”

Giedo van der Garde: “We waren echt snel. Ik heb genoten van het eerste uur en ook in mijn laatste stint waren we gewoon de snelste auto op de baan. Zonde van de pech natuurlijk, maar we hebben hier wel laten zien dat we competitief in een zeer sterk veld.”

Mark Koense, teammanager: “Een sterk WK-debuut, denk ik. Door onze snelheid wordt de inzet nu vanzelf hoger; we reden hier vooraan mee en zullen nu als team moeten meegroeien met onze kansen. Dat is een vanzelfsprekend een heerlijke uitdaging.”